Monday, 12 November 2012

STANDARD HALAL MALAYSIA

 2.1 JAWATANKUASA STANDARD INDUSTRI (ISC)
  • ISC D Bangunan, Pembinaan dan Kejuruteraan Awam
  • ISC E Penjanaan, Penghantaran dan Pengagihan Tenaga
  • ISC F Kejuruteraan Mekanikal
  • ISC G Teknologi Maklumat, Komunikasi dan Multimedia
  • ISC H Petroleum dan Gas
  • ISC I Standard Halal
  • ISC J Plastik dan Produk Plastik
  • ISC K Pembungkusan dan Logistik
  • ISC L Kenderaan
  • ISC M Pencegahan dan Keselamatan Kebakaran
  • ISC N Getah dan Keluaran Getah
  • ISC O Pengurusan Organisasi
  • ISC P Bahan Logam dan Produk Semi-siap
  • ISC Q Tekstil dan Pakaian
  • ISC R Peralatan Perubatan dan Kemudahan untuk Penjagaan Kesihatan
  • ISC S Peralatan dan Aksesori Elektrik dan Elektronik
  • ISC T Pelancongan ISC, Pameran & Hospitaliti
  • ISC U Makanan dan Produk Makanan
  • ISC W Keselamatan dan Kesihatan
  • ISC Y Pengurusan Kualiti dan Jaminan Kualiti
  • ISC Z Pengurusan Alam Sekitar

2.2 KEAHLIAN ISC I-STANDARD HALAL
      (INDUSTRY STANDARD COMMITTE FOR HALAL)
  • Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
  • Standards Malaysia
  • Persekutuan Pengilang Malaysia
  • Halal Industry Development Corporation Sdn Bhd
  • Institut Kefahaman Islam Malaysia
  • Institut Kualiti Malaysia
  • Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia
  • Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Insitut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanaian Malaysia
  • Persatuan Pengguna Standard Malaysia
  • Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi
  • Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri
  • Persatuan Pengguna Islam




2.3 KEAHLIAN JAWATANKUASA TEKNIKAL MAKANAN HALAL DAN PENGGUNA     ISLAM
  • Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
  • Jabatan Pertanian
  • Jabatan Perikanan Malaysia
  • Jabatan Perkhidmatan Veterinar
  • Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan
  • Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia
  • Persekutuan Pengilang Malaysia
  • Halal Industry Development Corporation Sdn Bhd
  • Institut Kefahaman Islam Malaysia
  • Institut Penyelidikan dan Pembangunan Malaysia
  • Agricultural Research and Development Institute
  • Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia
  • Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
  • Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri
  • Mufti Wilayah Persekutuan
  • Persatuan Pengguna Islam
  • Kastam DiRaja Malaysia
  • SIRIM QAS International Sdn Bhd
  • Universiti Kebangsaan Malaysia
  • Universiti Putra Malaysia
  • Universiti Teknologi MARA
  


2.4 STATUS MS (MALAYSIAN STANDARDS) PADA 30 APRIL 2012
  • MS 1500:2009 (E & M), Makanan Halal - Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian Dan Penyimpanan - Garis Panduan Besar (Semakan Kedua)
  • MS 2424: 2012 Farmaseutikal Halal - Garis Panduan Am
  • MS 2200-1:2008 (E & M), Barangan Pengguna Islam - Bahagian 1: Kosmetik Dan Penjagaan Peribadi - Garis Panduan Am
  • MS 2200-2:2012 - Barang Gunaan Islam - Bahagian 2: Penggunaan Tulang, Kulit dan Bulu Haiwan - Garis Tutorial Umum
  • MS 1900:2005, Sistem Pengurusan Kualiti - Keperluan Dari Perspektif Islam
  • MS 2300:2009, Sistem Pengurusan Berasaskan Nilai - Keperluan Dari Perspektif Islam
  • MS 2393 (P) Prinsip Islam Dan Halal - Definisi dan Penafsiran Istilah
  • MS 2400 - 1:2010, Halalan-Toyyiban Assurance Pipeline - Keperluan Sistem Pengurusan Bagi Pengangkutan Barang dan / atau Perkhidmatan Rantaian Kargo
  • MS 2400 - 2:2010, Halalan-Toyyiban Assurance Pipeline - Sistem Pengurusan Keperluan untuk Gudang dan Aktiviti Berkaitan
  • MS 2400 - 3:2010, Halalan Toyyiban Assurance Pipeline - Keperluan Sistem Pengurusan untuk Peruncitan

Untuk maklumat lanjut, sila ke http://www.msonline.gov.my/ dan http://www.sirim.my/services_SQ.asp 

No comments:

Post a Comment